Førstehjelp

Utstyr det kan være greit å ha hjemme
*Sykebur/transportbur ved sykdom/frakt. Et sykebur bør være et helplastbur som hamsteren ikke kan klatre i, ev. kan du bruke en plastkasse (75-130L kasse), husk at kassen må være høyere enn en normal vaskebøtte for å være sikker på at hamsteren ikke kan hoppe ut av den. Hvis du skal bruke lokk på kassen, må du skjære ut deler av lokket og montere gitter/netting, så hamsteren får tilstrekkelig med ventilasjon.
*Engangshansker.
*Varmepute av ris, som du kan varme i mikro/stekovn.
*Bomulspads (som ikke loer).
*Bomulspinne (som ikke loer).
*Håndklær (gjerne mikrofiber).
*Engangssprøyte uten kanyle.
*En butt saks til å klippe pels/floker med.
*Pinsett.

*Pipetter med Natriumklorid (øyebadevann).
*GEM (elektrolyttløsning).
*ZooLac, hjelper til å beholde de gode bakteriene i fordøyelsen. Kan med fordel brukes forebyggende under antibiotika behandling.
*Oxbow Critical Care Eple/Banan. Fullverdig måltidserstatter hvis din hamster nekter å spise, kan blandes til den konsistens du ønsker og ev. gis med engangssprøyte uten kanyle for å tvangsfore ved behov. Kan brukes til syke elle eldre dyr som trenger ekstra næring eller som ikke kan spise ordinært fôr. Bør ikke erstatte ordinært fôr hvis ikke nødvendig. (Dette spesialproduserte produktet inneholder alle nødvendige næringsstoffer for en komplett kost samt fiberrikt timoteihøy for å sikre korrekt tarmfysiologi og fordøyelse).
*Klorhexidin, desinfeksjon som brukes til rens av sår, vask av utstyr og eller hender. OBS: Må ikke komme i øyne og ører.
 
Holder du på med avl, kan det i tillegg være lurt å ha
*Flere varmeputer av ris, slik at du står bedre stilt om du må ha mor og unger separat før 3 ukers alder. Små hamsterunger under 2 ukers alder, kan ikke holde kropstemperaturen selv. Hvis du kommer opp i akutte hendelser som keisernitt og alvorlig sykdom.
*Engangshansker er en selvfølge om du holder på med oppdrett, særlig med tanke på at mor kan avvise unger man har tatt i, før de er 2 uker gamle. Bruker du hansker, minsker du luktsporer du overfører til ungene. Ikke håndter unger undøig likevel!
*Flere transportbur.
*Du må ha nok bur til å kunne skille ungene på kjønn i 3-4 ukers alder.
*Morsmelkerstatning (kattungemelk fra Royal Canin). Dette er pulver du løser opp i kokt (men nedkjølt til 37-40 grader varmt vann). Brukes hvis mor mister melken eller hvis unger må håndmates av andre årsaker. Hamsterunger skal ha melkeerstatning hvis de er under 3 uker og ikke får melk hos mor.
*Oxbow Critical Care Eple/Banan. Fullverdig måltidserstatter (^se info lengre opp på siden). Kan også brukes isteden for eller i tillegg til morsmelkerstatning til unger som er 2-4 uker gamle. Bør ikke erstatte ordinært fôr hvis ikke nødvendig.